понеділок, 14 березня 2016 р.

СЦЕНАРІЙ СПОРТИВНО-ПІЗНАВАЛЬНИХ ІГОР «ГЕЙ, ВИ, ХЛОПЦІ, СЛАВНІ ЗАПОРОЖЦІ»



СЦЕНАРІЙ
СПОРТИВНО-ПІЗНАВАЛЬНИХ ІГОР
«ГЕЙ, ВИ, ХЛОПЦІ, СЛАВНІ ЗАПОРОЖЦІ»


Мета: популяризація фі­зичної культури і спорту; про­паганда здорового способу жит­тя; відбір кращих спортсменів для участі в міських змаган­нях; оцінка рівня фізичної підготовки учнів.
Інвентар: прапорці — 2 шт.;
«тунелі» — 2 шт.; волейбольна сітка — 1 шт.; м'ячі великі — 2 шт.; м'ячі тенісні — 10 шт.; м'яч важкий або куб — 1 шт.; гімнас­тична лавка — 2 шт.; мішки — 2 шт.; обручі — 2 шт.; кільце де­рев'яне — 1 шт.; канат — 1 шт.

Спортивний зал школи при­крашений кольоровими прапор­цями, кульками, гаслами: «Бе­режи здоров'я змолоду»; «Здо­ров'я — усьому голова» тощо. Присутні батьки учнів, запро­шені гості, члени адміністрації школи, вчителі, болільники від класів. Підготовлено місця для членів журі, стіл, вкритий ска­тертиною, ручки, папір, дипло­ми та призи для переможців.
Під звуки маршу до залу за­ходять дві команди хлопчиків 5-х класів. Склад команди — 10 чоловік. Шикуються вони в одну шеренгу обличчям до глядачів.
Ведучий: Запорозький ко­зак і воїн, запорозький козак і лицар — це такі поняття, які ніколи не відрізнялися один від одного. Козаки говорили:
«У нас над усе — честь і сла­ва, військова справа, щоб і се­бе на сміх не дати, і ворогів під ноги топтати».
Дорогі діти, шановні дорос­лі! Сьогодні ми проводимо зма­гання для хлопчиків «Гей, ви, хлопці, славні запорожці!», в якому учасникам треба буде про­явити свій характер і показати свої фізичні якості. А ми поба­чимо, чи достойні вони наших предків — запорозьких козаків.
Судити змагання буде журі у складів (зачитує).
Команди — на старт(ко­манди шикуються на лінії стар­ту). Молодь на свята народно­го календаря під час народних ігор змагалася на спритність, силу, винахідливість. Тож да­вайте побачимо, якими сприт­ними є наші учні.


Гра «Павучок»
Учасник у положенні в упор, зігнувшись, по­заду пересувається ногами вперед до прапорця, якого оббігає й вертається назад. Те саме викону­ють інші учасники.
Ведучий. Як відомо, козаки вміли дуже швидко бігати, навіть наздоганяли й ловили дикого коня. А чи вміють також швидко бігати учасники змагання?


Гра «Біг у чоботях»
За сигналом перші учасники взувають важкі чо­боти (які використовують електрики), біжать у них до прапорця і назад.




Ведучий. Козаки часто проводили змагання з пірнань у воду. Для цього старшина впускав про­курену люльку в річку, а молоді козаки наввипе­редки пірнали, щоб дістати її з дна.

Гра «Пролізь в тунель»
Команди стоять на лінії старту. За 3 —5 м від кожної команди помічники притискають до землі «тунелі» — мішки без дна (чим довші — тим кра­ще). За сигналом перші пірнають у «тунель», про­лазять по ньому, оббігають кеглю і повертаються до своєї команди. 


Ведучий. Козацька молодь вдосконалювала ті­ло і душу в таких іграх, як метання списа у ведме­дя, метання каміння в ціль і на дальність.
Гра «Влучно в ціль»
У центрі волейбольного майданчика малюють коло діаметром 1,5 м, кладуть куб із стороною 20— 30 см або важкий м'яч. Дві команди розташову­ються на лицьових лініях волейбольного майдан­чика. Учасникам обох команд роздають (залежно від наявності) по 5— 10 тенісних м'ячів. За сигна­лом обидві команди одночасно метають м'ячі в ціль (куб, м'яч), намагаючись вибити його з кола. Команда, якій удасться це зробити, отримує одне очко. Гра продовжується до трьох очок.
Гра «Веселий волейбол»
Помічники тримають волейбольну сітку як для великого тенісу. Учасникам роздають по 8 — 10 шт. м'ячів (скільки є в школі). За свистком діти пере­кидають м'ячі на сторону суперника. Гра триває 2—3 хв. За свистком закінчується. Журі підрахо­вує м'ячі. На чиїй стороні їх менше, та команда і перемогла.
Ведучий. Козацька молодь постійно розвивала свої природні задатки за допомогою таких фізич­них вправ, як їзда верхи на конях, перехід через яр чи річку по стовбуру дерева, вправи з м'ячем.
Гра «Комбінована естафета»
Команди стоять на лінії старту. Перед ними на відстані 1,5—2 м вздовж майданчика ставлять по  гімнастичній лавці, за нею кладуть мішок. За сиг­налом перші учасники пробігають по лавці, залі­зають у мішок, стрибають, огинають кеглю, кла­дуть мішок на місце і по прямій бігом повертають­ся назад.
Ведучий. Кожної весни вище від Дніпровських порогів козаки влаштовували змагання з веслуван­ня впоперек бурхливої річки. Вони повинні були переправитись на протилежний берег якраз нав­проти місця старту.



Гра "Переправа» трьох м'ячів
На лінії старту біля кожної команди кладуть по одному обручу, в нього по три м'ячі. На тримет­ровій лінії волейбольного майданчика ставлять ряд гімнастичних лавок, на другій половині — теж лав­ки, в кінці майданчика проти кожної команди — по обручу. За сигналом перші учасники по одно­му переносять з обруча в обруч, перестрибуючи лавки, три м'ячі. Потім у зворотному напрямку це роблять наступні учасники.

Ведучий. Як свідчить літопис, слабку людину січове товариство ніколи не вибирало в старши­ни. Навпаки, вождя вибирали серед сильних лю­дей. Таким могутнім вождем був Іван Підкова, гетьман низових козаків, який був такої міцної по­роди, що легко гнув підкови. Добрий фізичний розвиток мали Петро Сагайдачний, Іван Мазепа, Богдан Хмельницький. Побачимо, хто з наших ота­манів має кращий фізичний розвиток.
Конкурс отаманів команд «Візьми кеглю»
Два учасники стають у центрі залу на відстані витягнутої руки, тримаючись однією рукою за де­рев'яне гімнастичне кільце (міцне). На відстані 3 м від кожного учасника ставлять по одному прапор­цю. За сигналом треба, перетягнувши суперника, взяти прапорець. Хто з учасників із трьох спроб двічі переможе — той виграв поєдинок.
Ведучий. Козаки любили змагатися з перетягу­вання голоблі, а наші хлопчики перетягуватимуть канат.
Це останній конкурс на сьогодні.
Дорогі друзі! Програму змагань вичерпано. Для підбиття підсумків і нагородження переможців сло­во надається членам журі (підсумки, нагородження).
Дорогі діти! Ви проявили сьогодні свої кращі морально-вольові й фізичні якості, отримали за­ряд енергії і хорошого настрою надовго. Ми поба­чили, що в нас росте гідна зміна. А щоб стати таки­ми ж, як запорозькі козаки, хлопчикам необхідно систематично виконувати фізичні вправи, загар­товуватись і обов'язково добре вчитися.



Немає коментарів:

Дописати коментар